Allston

Lorem ipsum dolor sit amet, vix ea veritus delectus. Ignota explicari.

a

Contact

231 East 22nd Street, Suite 23 New York NY 10010

Email: office.ny@ratio.com
Fax: +88 (0) 202 0000 001

סיפור רקע

ביקורבית אצל אדריכלית מיכל קולפ

 אדריכלית מיכל קולפ היא חובבת של מבנים ותיקים עם סיפור, אהבה שבעטיה בחרה ללמוד אדריכלות. כששכרה דירה במבנה היסטורי המיועד לשימור מחמיר וממוקם בפאתי השוק היווני, חיפשה אודותיו מידע וגילתה שהוא נבנה בשנת 1928 כמלון על ידי משפחת חיזבון שמקום מושבה בלבנון. המאורעות ההיסטוריים וחילופי השלטון השפיעו על בני המשפחה, שהיו סוחרים ובעלי קרקעות, וגם על ייעודו המקורי של המלון, שהוזנח לאורך השנים ושכיות החמדה שהוא כולל נעלמו תחת מעטה ההרס והלכלוך שהלכו ונצברו במרחביו. 

תכנון ועיצוב פנים: מיכל קולפ 
צילום: עדו אדן

אדריכלית מיכל קולפ ניסתה להתחקות בעדינות אחר האלמנטים המקוריים שכוללת הדירה ששיפצה, כשגילתה שימוש בחומרי בניה יוקרתיים ויקרים ובשיטות עבודה איכותיות. קולפ חשפה מוטיבים ייחודיים דוגמת מסגרת עץ שמקיפה את החלונות ומאופיינת בפיתוחים בעבודת יד שנעשו בעץ ובברזל; דלתות שעשויות מעץ ארז הלבנון; ורצפה המורכבת מאריחים מעוטרים מקוריים. היא תכננה את השיפוץ תוך התחשבות מלאה באלמנטים האלה והקפידה במהלכו על שימור החומרים. 

החלוקה החדשה

חלל הדירה מתנשא לגובה של 420 סנטימטרים, בחזית הקדמית יש שישה חלונות ושתי מרפסות. בחזית האחורית יש ארבעה חלונות שפונים לחצר פנימית של הבניין.

במצב המקורי נפתחה דלת הכניסה לתוך מבואה, ציר רוחב הוביל למרפסת בחזית הצפונית של המבנה. מטבח סגור בחדר, שירותים וחדר שינה פנו לחזית האחורית. מסדרון מרווח במרכז החלל חיבר בין המבואה לחדר רחצה סגור שפונה לכיוון צפון, ולשני חדרים נוספים שצמודים לו, אחד מהם מחובר למרפסת נוספת. החדר הרחוק, בעומק הדירה, פונה לחזית המערבית של הבניין, הוא גדול במיוחד ומואר באמצעות שלושה חלונות. 

קולפ תכננה את החלל מחדש כלופט פתוח. היא נעזרה במקצב של החלונות הקיימים ובגריד של העמודים והקורות התומכים כאשר חילקה את הדירה לפונקציות השונות. "במהלך התכנון התעורר אצלי קושי שנבע מהתנגשות בין מערכת הסידור הפנימית של הבניין לבין קו המתאר של הרחוב. הדירה בעלת צורת טרפז, והיא מקבילה לקו הבניין. כשתכננתי אותה התעכבתי על מיקומים של חלק מהפונקציות. למטבח, למשל, היו כל מיני אפשרויות שהתלבטתי ביניהן. לבסוף הכרעתי ובחרתי לסדר את הדירה לפי הגריד הפנימי הקיים בבית", מסבירה קולפ.

היא התחשבה במערכות הקיימות במבנה, ביקשה למעט ככל הניתן בפירוק מרצפות ותכננה את החלוקה החדשה באופן היעיל ביותר האפשרי, שגרר אתו מינימום שינויים. 

עיקר השינוי נעשה במרכז הדירה. המטבח, חדר השינה והשירותים הסגורים חולקו מחדש בעוד שהמבואה והחדר הגדול הפנימי נותרו כשהיו. 

החלל הציבורי פונה לכיוון צפון ומתוכנן כמרחב פתוח. הוא כולל מטבח, סלון ופינת עבודה, במקום חדר רחצה סגור ומסדרון. ממולו מתוכננים חדר שינה, צמוד לו חדר רחצה ששטחו צומצם במהלך השיפוץ, וחדר רחצה נוסף ששטחו גדל. החדר הגדול בפנים הדירה נשאר כפי שהיה, והוא סגור באמצעות מחיצה קלה. מהמבואה ומהסלון יש יציאות ישירות למרפסות. 

העצמות של הבניין

קולפ ביקשה להעביר את סיפורו של המבנה, לחשוף את החומרים שבבסיסו ולשקף את שיטות הבנייה שהיו נהוגות בזמנים שבהם הוקם. "היה לי חשוב להעביר את הסיפור של הבית דרך הבית עצמו. רציתי להראות את העצמות של הבניין, שהן בעצם הברזל והטיח", היא אומרת. וכך, בביקור שמתקיים 90 שנה לאחר הקמת המבנה, חושפים הקילופים הקיימים בקירות את שכבות הזמן ואת השימושים השונים שנעשו בו. בקיר הצפוני בולטת מלאכת שימור של קילוף צבע, החושפת גון כחול שבו נצבעו הקירות כשהחלל היה משרד הבריאות של השלטון הבריטי, ובמטבח החדש ניצב עמוד תומך שמציג לראווה את הטיח המקורי של הבניין.  

חוכמת הבדיעבד

כדרכם של שיפוצים, גם השיפוץ הזה כלל הפתעות בלתי מתוכננות, ובראשן תקרה שהתפרקה ברובה במהלכו, וחייבה שיקום. השפה האסתטית המאפיינת את קולפ ואת עבודותיה, מוצגת בדירה במלואה, ונעוצה בניסיונותיה הבלתי פוסקים להבין את נפשו של המקום שבו היא עוסקת; באהבת החומרים שלה והעדפתה לשימוש בהם במצבם הגולמי; ביצירתיות שבה היא משלבת בין מרקמים ובהתעמקות שלה בפרטי הפרטים.

"גדלתי וחונכתי שהמושג 'מושלם' לא קיים. התהליך שעברתי במהלך השיפוץ והחיים שלי בדירה מאז שהוא הסתיים, מוכיחים לי שזה לא נכון. יש מושלם והוא מתקיים בדירה הזאת הלכה למעשה. יש בה הכל – אור, אוויר ומרחב. יש שקט וחנייה. היא מגרש המשחקים שלי ומבחינתי היא מושלמת", מסכמת קולפ רגע לפני שאנחנו נפרדות. 

לכתבות נוספות

בקתה סקנדינבית ברמת הגולן | #ביקורבית אצל ינון בן דוד. רשמים אישיים מאוד.​

ינון נולד וגדל ברמת הגולן, הוא מכיר את הנופים שלה ואת מזג האוויר שבה ולקח אותם בחשבון. למרות שהמגרש גדול, 1.6 דונם, ינון החליט שהבית לא יתפקד ככרטיס ביקור מקצועי, הוא לא תכנן אותו כמרחב גדול שנועד להוכיח יכולות וביקש ליצור מקום שנעים לחיות בו. בסופו של דבר, הבית מתפרס על קומה אחת, כולל חללים בקנה מידה שמותאם לבני המשפחה ושטחו 165 מ"ר.

קרא עוד »

תסמונת הבן המועדף

גם בבתים הכי מושקעים – של המומחים – יש את המקומות/הפריטים האהובים במיוחד. שאלנו את משתתפי הספר "ביתו של אדריכל 3" למה יש להם חולשה מיוחדת….התשובות היו נחרצות

קרא עוד »

איך לסדר שולחן פסח חגיגי אך לא רשמי

איך לסדר שולחן פסח חגיגי אך לא רשמי זה הכי בסיסי שיש – לסדר שולחן יפה ומושקע לחג. ובכל זאת, יש את השולחנות הנעימים לעין ויש את אלה שלא מאפשרים לאף אורח להישאר אדיש. כשהחלטנו לפני כמה שבועות – מאיה

קרא עוד »
דילוג לתוכן