הכה את המומחה
שאלנו מובילי דעה מה דעתם על טרנדים ומגמות ששלטו בעשור האחרון. מה לשפר, על מה לוותר ומה אפשר לשמר. הבחירות שלהם
עידו גרינברג, לשפר קודים להתנהגות ברשת
"לפני שנה וחצי נולד המותג שלי, MISMAS@, שצמח דרך פינה באינסטגרם, שבה אני משתף משפטים עם משמעות קלילה. המשפטים מנוקדים למרות שהם מנוסחים בסגנון יומיומי, והם כתובים בפונט שמזכיר מילון או תנ"ך. הדפסתי חלק מהמשפטים על חולצות שנמכרו, ולאט התווספו עוד מוצרים ושיתופי פעולה גדולים, למשל עם קרביץ והפסטיגל. לאחרונה אני מרצה על המותג בארץ ובעולם".
לשמר: חוזרים הביתה
"ככל שהעולם מתפתח ומשתכלל גובר הגעגוע לדברים הבסיסיים, ל-Low Tech שמזכיר ילדות, בית ושיוך. אני עושה את זה דרך השימוש בעברית שנשחקה עם השנים. היא חלק מה-DNA שלנו ואנחנו צריכים להמציא אותה מחדש".
לשפר: אג'נדות חברתיות
"בשנים האחרונות חברות גדולות כמו גם אנשים פרטיים מאמצים אג'נדות חברתיות וסביבתיות. זו מגמה מבורכת בעיניי ועדיין אין ממנה מספיק. מוקדי כוח, משפיענים וחברות גדולות צריכים לקדם נושאים שמשרתים משהו מעבר להם, ולייצר חשיפה ומודעות לנושאים שנמצאים מתחת לרדאר. באופן אישי מעניינת אותי האג'נדה הלהט"בית ובעיקר במותגים ישראליים".
לוותר: אלימות ברשת
"הרשת מביאה איתה המון דברים טובים, אבל לצידם אנשים מרגישים יכולת וצורך להשתלח. מבוגרים מרגישים את זה בפוליטיקה ובאלימות נגד נשים, אבל הדור הצעיר סובל מזה הכי הרבה. אם בעבר היית יכול רק להעריך ולנחש כמה אתה פופולרי, הרי שכיום ניתן למדוד ולכמת את זה. כדי שהעולם הטכנולוגי לא ישמיד כל פיסת צלם אנוש שיש בנו, אנחנו צריכים לסגל כללי התנהגות וגבולות, ולהבין מתי אנחנו פוגעים ושוכחים את האדם שמאחורי המסך. כמי שחי ברשתות וסבל מזה לא פעם, אני חושב שחשוב לחנך ולהטמיע את התפיסה שאין מקום להתנהגות הזו. כמו כל תרבות שמסגלת לעצמה קודים התנהגותיים, גם פה יש קודים שחייבים לחול עלינו".
קרן שביט, לקדם אחוות נשים
"מעצבת, יזמית ובלוגרית בתחום הלייף סטייל. חיה ונושמת עיצוב, מגדלת ילדות בקיבוץ בעמק יזרעאל ועסק שמושתת על כוח נשי. אני חתומה על פורמטים מתחלפים של אירועי מכירות-חוויה ועל הפיכתה של הגלבייה לטרנד לפני כעשר שנים. לפני כשנתיים השקתי בית אופנה ולייף סטייל בשוק הפשפשים ביפו".
לשמר: Sisterhood
"מבחינתי, תנועת Me Too הביאה את הקול הנשי החזק לרחובות. היא העירה נשים לגבי מעמדן וההשפעה שיש להן על השיח ועל התרבות. בעוד שבחיבורים נשיים בגילאים צעירים אנחנו עדים ל-Cat fights, כשאנחנו מתבגרות ומבשילות אנחנו לומדות לשלב כוחות ולייצר הרמוניה נשית שמובילה לתוצרים מאוד מיוחדים. קראתי לקולקציית החורף שלי Sister in Heart והקדשתי אותה לנשים שפגשתי ואספתי בדרך, נשים ששילוב הכוחות והעשייה המשותפת איתן יצרו תוצרים מאוד מיוחדים. כל העסק שלי מבוסס על כ-20 נשים שמניעות אותו קדימה מתוך מקום של תמיכה גדולה אחת בשנייה והבנה שהאור של האחת לא גורם לאחרת להיות דהויה אלא להפך – אנחנו מעשירות אחת את השנייה באור שלנו. גם הפרזנטוריות שלי, להקת A-WA (איווה), הן שלוש אחיות, מוזיקאיות ישראליות שכובשות את הבמות בארץ ובעולם. הן מנהלות את עצמן, ומלבד היותן זמרות, לכל אחת תפקיד נוסף בלהקה כמו גרפיקה, סטיילינג וניהול עסקי. כל אחת מהן לוקחת איזושהי נקודת חוזק שלה ומכניסה אותה לעסק המשותף".
לשפר: אחריות יצרנית
"לעודד ייצור קטן ואחראי שלא מזהם ולא פוגע בעולם. יצירה שאין מאחוריה רמיסה ופגיעה אלא לוקחת את עצמה למקום טוב ומיטיב. ייצור בכמויות קטנות של דברים עם קול אישי, קול שצומח כתגובת נגד לתעשייה המזהמת והנצלנית. אם אנחנו רוצים לשנות את העולם, אנחנו צריכים לשים לב לאן הכסף שלנו הולך. כסף זאת אנרגיה משפיעה בעולם שאנחנו חיים בו, ואנחנו צריכים להתייחס לכל קנייה כאל בחירה בדרך".
לוותר: פאוצ'ים
"הטרנד שחזר בטעות. זה שאין לי פאוץ' אומר הכול, כי אני דווקא נהנית לטעום טרנדים. במקרה הזה לא הרגשתי צורך. הם לא מחמיאים לגוף שלנו וצריכים לחזור לישון בבית העלמין של הטרנדים".
לובה שרגא, לשפר מוצרים שפונים למגוון רחב של קהלים
"בעלים ועורכת של מגזין הלייף סטייל Fashion Tails, שעוסק בעיצוב, לייף סטייל, נשיות וקריירה. בנוסף אני מנהלת את קהילת ה'קול גירל קלאב', המנהלת שיח וירטואלי ובמציאות על נושאים המעסיקים נשים בעולם החדש שבו אנחנו חיות".
לשמר: קיימות
"המגמה הזו קשורה לכל תחומי החיים שלנו וגם נטועה חזק בעולמות הלייף סטייל והצריכה. היום אני עדה לצריכה שנעשית ממקום הרבה יותר מודע. אנשים שואלים מה יהיה עם העולם שבו אנחנו חיים לא רק בתקופת הזמן הנוכחית אלא גם בעתיד, אפילו הרחוק. אנחנו עדים להתחזקות המגמה הזו בשאלות המתעוררות לפני תהליך הקנייה: למי אני מעניק את הכסף שלי? איך הפריטים שלי מיוצרים? מי נפגע בשרשרת ייצור ושינוע הפריט? אלה שאלות שכלל לא היו על סדר היום בעבר, והשיח שיש מסביב לנושא כבר עכשיו הוא מבורך. הייתי שמחה גם לראות צעדים מעשיים במהלך העשור הקרוב, בעולם ובעיקר בארץ, שעדיין נמצאת מאחור במובן הזה, כדי להנגיש את הנושא ולהפוך את השיח לפרקטיקות של היום יום".
לשפר: כוללנות
"באנגלית המושג הזה מוגדר כ-Inclusivity, כלומר היכולת לייצר מוצר כך שקשת רחבה של אנשים יוכלו להשתמש בו וליהנות ממנו, מבלי שיהיה ממודר מאנשים בעלי צבע עור או משקל מסוים. אנחנו רואים ניצנים של התופעה הזו כבר עכשיו בארץ, אבל במונחים פרקטיים עדיין אין כאן מספיק שיח כדי לומר שנעשה שינוי של ממש. לכן, אני צופה שהעשור הבא יהיה בסימן של מודעות גם לנושא הזה: איך לייצר מוצר שלא מפלה אוכלוסיות שלמות, כך שכמה שיותר אנשים יוכלו להיות חלק מחוויית הקנייה והשימוש בו. אני מצפה שזה יקרה במוצרי איפור באמצעות ייצור סקאלה רחבה של גוונים וגם במוצרי אופנה, באמצעות ההתאמה שלהם למידות פלאס סייז ופטיט".
לוותר: תופעת "פרצוף האינסטגרם"
"מתווה הפנים שיצרו עבורנו קיילי ג'נר ודומותיה כולל תווים מסוימים המורכבים ממיקס אתני לא ברור. פתאום אני רואה באינסטגרם שלי נשים מתרבויות, מדינות ואפילו גוני עור שונים לחלוטין, שנראות דומות: עיני שקד גדולות, עצמות לחיים גבוהות ושפתיים בשרניות. בעוד שאני תומכת בזכותה של כל אישה לעשות לפניה מה שהיא מוצאת לנכון בכל הליך קוסמטי שתבחר בו, העובדה שאידיאל היופי באינסטגרם הפך להיות כל כך ספציפי היא לא פחות מהרסנית בעיניי".
שירה ברזילי, לוותר על העתקות ברשת
"אמנית דיגיטלית ויוצרת, בעלת המותג 'קוקטית'. את האמנות שלי אני משתפת באירועים שבהם אני מאיירת ומנפישה בלייב אל מול קהל, באתר שבו אני מוכרת ציורים שלי, בשלל שיתופי פעולה מסחריים עם מותגים בארץ ובעולם ודרך האינסטגרם לקהל בינלאומי של כמעט 200 אלף עוקבים".
לשמר: אינסטגרם
"בכל פעם שמתבצע שינוי כלשהו בפורמט, העולם מחסיר פעימה. כל כך הרבה אנשים (וגם אני) נשענים על הפלטפורמה משנה החיים הזו, ותמיד קיים הפחד שיום אחד הכול ייגמר. אפליקציה אחרת שתעלה לשלטון, איבוד עניין, ואי אלו סיבות פוטנציאליות אחרות לנפילתו של האינסטגרם. בכל יום אני זוכה להעלות תוכן שאני משקיעה בו ולקבל פידבקים מדהימים מכל העולם, ומדובר בנכס דיגיטלי שאני מקווה שיתפתח".
לשפר: צמחונות
"על אף המגמה החיובית, השיח סביב זכויות בעלי החיים לא מתקרב למקום שהוא צריך להיות בעיניי. כל אחד רשאי לעשות מה שנכון לו, אך העלאת המודעות היא שם המשחק. יפה שיש יותר ויותר מנות טבעוניות בשלל תפריטים במסעדות בעיר, אך כולנו יכולים לעשות קצת יותר כדי להקל את סבלן של החיות. תמיד אפשר להשתפר באנושיות, חמלה ואהבה".
לוותר: העתקות ברשת
"ממתי זכויות יוצרים הפכו לנחלת העבר? ריבוי פלטפורמות ויזואליות ברשת (אינסטגרם, פינטרסט וכו') יצרו מצב של עודף אימג'ים שמרחפים מאתר לאתר ללא שום מתן זכויות יוצרים וקרדיט. ומקרים קיצוניים יותר, העתקות גסות ללא בושה מצד רשתות ענק. בתור אמנית דיגיטלית אני נחשפת למגמה הזו על בסיס יומי ונטרפת דעתי. בואו נכבד את יצירותיהם של אחרים – וניתן קרדיט איפה שמגיע".
תמר קרוון, לשמור על כדור הארץ
"צלמת אמנות ואופנה. אני בת 51, נולדתי בתל אביב ולאחר מכן כילדה ונערה גרתי בפירנצה ופריז. אמא לאיתמר בן ה-18 וחצי. עוסקת כבר 25 שנה בצילום אמנות, מציגה בתערוכות, מצלמת אופנה למגזינים וקמפיינים ולאחרונה גם מטפלת באמנות בילדים".
לשמר: שימור כדור הארץ
"העולם כל כך יפה ואנחנו מתייחסים אליו כבר יותר מדי זמן כמובן מאליו. כמו בזוגיות מגיע השלב שמי שמרגיש מובן מאליו, לא יכול יותר. וכך העולם מרגיש. אני הכי מתרגשת מהנערה גרטה טונברג שמייצגת דור של צעירים שאכפת לו ולוחם לשינוי. הייתי רוצה שהמודעות לסביבה תהיה בראש המעשים שלנו, כל הזמן".
לשפר: מדיה חברתית
"העשור שלא מזמן הסתיים היה הבום הגדול בתחום, וכמו כל דבר היו בו צדדים יצירתיים מדהימים וצדדים אכזריים. נחשפתי להרבה יוצרים בזכות האינסטגרם, וגם יצרתי שיתופי פעולה מרתקים. הצד השלילי הוא של תחרותיות, תאוות בצע והסתרת החיים האמיתיים, הפחות זוהרים. הייתי שמחה אם היצירתיות במדיות החברתיות הייתה עצם העניין ותו לא".
לוותר: המרוץ לעושר
"עושר לא מביא אושר, וההנאות האמיתיות בחיים טמונות בדברים שלאו דווקא 'צומחים' מכסף. להיות מצליחן בעיניי זה לא כמה אני עשיר אלא כמה אני מאושר".